ornament

19e eeuw

prehistorie

klassieke oudheid

vroege middeleeuwen

late middeleeuwen

16e eeuw

17e eeuw

18e eeuw

19e eeuw

Van de straat naar het theater

Tot nu toe zagen we goochelaars meestal buiten of in herbergen optreden hoewel het ook kon gebeuren dat ze werden uitgenodigd door bijvoorbeeld de koning of rijke mensen. Maar we zagen (in de 18e eeuw) al dat zelfs de beste goochelaars nog gewoon op de kermis stonden.

 

Robert Houdin portret

Maar dat gaat veranderen. In de loop van de 19e eeuw zien we dat goochelaars steeds meer in het theater gaan optreden. Een zeer beroemde Franse goochelaar Robert Houdin is hierin wel het grote voorbeeld. Hij draagt chique kleding en heeft heel veel mooie attributen. Die maakt hij trouwens zelf want hij is ook nog eens een razend knappe klokkenmaker en technicus. Het chique publiek ziet hoe hij een geleende ring weg tovert en even later een mechanische sinaasappelboom tot bloei brengt en die ring door mechanische vlinders op een geleende zakdoek tevoorschijn gevlogen word. Ook laat hij zijn eigen zoon zweven.

historie Robert Houdin laat zijn zoon zweven

Er komen nu zelfs speciale goocheltheaters en die zitten natuurlijk vol met technisch vernuft om geesten tevoorschijn te toveren of dingen te laten zweven. Er was in het theater ineens veel meer mogelijk dan op straat en het goochelen is hiermee echt veranderd.
Voor Jannes een reden om het midden van de 19e eeuw als eindpunt te zien van zijn historische toverijen.

En nu, in de tijd dat je dit leest, is op televisie en youtube weer een nieuwe vorm van goochelen uitgevonden waarbij het goochelen terug naar de straat lijkt te gaan maar dan voor een camera zodat zelfs nóg meer mogelijk is.

Gelukkig is het échte straatgoochelen nooit  helemaal verdwenen en vergapen drommen mensen zich ook nu nog aan trucs die soms al eeuwenlang op straat vertoond worden.

ornament

© 2018-2022 Jannes de Goochelaar

nl_NL