ornament

18e eeuw

prehistorie

klassieke oudheid

vroege middeleeuwen

late middeleeuwen

16e eeuw

17e eeuw

18e eeuw

19e eeuw

Natuurlijk Toverboeck van Witgeest

Jannes is de trotse bezitter van een zeer oud in perkament gebonden Nederlands goochelboek. De eerste druk verscheen in 1679. Dit exemplaar is waarschijnlijk uit de 18e eeuw maar uit welk jaar precies is niet bekend, de titelpagina ontbreekt namelijk. (meer informatie is uiteraard zeer welkom!)

In het boek staan vele goocheltrucs zoals: “Om heyelyk Kikvorschen in een Kamer te doen komen / Om met de Bekers uyt de Goochel-tas te fpelen / Om een Ey in de Lugt te doen vliegen / Om zig onzienelyk te maken” enz.

Ook staan er allerhande andere praktische en vermakelijke zaken in zoals recepten voor inkten, verven en lakken maar ook een recept om “Lood in koper te veranderen” of “Om Ys te doen branden”.

Het boek is geschreven door Simon Witgeest. Witgeest was niet zijn echte naam maar misschien wilde de schrijver zo duidelijk duidelijk maken dat het meer met witte dan met zwarte magie te maken had.

 

Hieronder een mooie grap om je vrienden eens een keer lekker ouderwets beet te nemen:

historie toverboeck grap
hisrorie toverboeck goochelaar

Kermis

In bijna elke stad en vele dorpen hebben we nog altijd jaarlijks kermis. Wist je dat de kermis uit de middeleeuwen kwam? Elke kerk had natuurlijk zijn ‘verjaardag’ de dag waarop de kerk was ingewijd en dit werd ieder jaar gevierd met een speciale ‘kerk-mis’. Dat trok veel mensen en waar veel mensen komen daar komen de marskramers en speellieden om een centje te verdienen. Zo ontstonden er jaarmarkten en kermissen die soms wel weken konden duren.
In de 18e eeuw was dit uitgegroeid tot een groots volksfeest. Je kon komen kijken naar de vrouw met de baard, koorddansers en kluchten. Je kon er ter vermaak van al je vrienden je zere kies laten trekken, er waren acrobaten, kijkkasten en je kon je geld vergokken maar het mooiste van alles was natuurlijk de goochelaar.

Kun je hem op deze kermis uit 1734 vinden? Hij staat een beetje verstopt aan de rechterkant met zijn handen omhoog maar het is wel de toen zeer beroemde Engelse goochelaar Isaac Fawkes, die stond toen gewoon op de kermis!

historie kermis 1734

© 2018-2022 Jannes de Goochelaar

nl_NL