Home Omhoog

 

Jongleren werd uiteraard in de middeleeuwen ook al gedaan (Jongleur komt net als goochelaar van het woord joculaar dat entertainer betekende) maar deze jongleur weet er een fabuleuze draai aan te geven: Jongleren op muziek met 'maar' drie ballen maar z mooi! Kijk hier naar Chris Bliss.

Jannes heeft een aantal jaar geleden meegewerkt aan een educatief filmpje over onze democratie. Het filmpje werd door Lisa Wade gepresenteerd en Jannes vertolkte alle historische bijrollen inclusief die van Koning Willem II op de originele(!) troon uit die tijd. Sinds kort is het filmpje hier online te bekijken.

Goochelaars spelen natuurlijk altijd vals maar deze Japanse 'goochelaar' wel heel erg opvallend! Een geweldig leuk bedachte act. Klik hier voor het filmpje.

Yann Frisch, een Franse goochelaar met zijn geheel eigen kijk op het bekerspel. 'Gek' en geniaal liggen bij deze act wel zeer dicht bij elkaar. Van hoog artistiek niveau en zeer innovatief. Maar bovenal geweldig acteerwerk en van begin tot einde boeiend. Klik hier voor deze geniale act.

Ballantine, worlds greatest magician! Nou ja...groot? Ooit een marionet zien goochelen? Hij is zelfs 'vingervlug'! Door poppenspeler Scott Land. Groots! Klik hier voor het filmpje.

Moesten middeleeuwse goochelaars niet meteen de brandstapel op? Het is een vraag die ik vaak te horen krijg (en het antwoord vind je hier). Maar nog niet zo heel lang geleden moest je ook oppassen wat je deed of wie je was. Luister naar het trieste verhaal van Ben Ali Libi, de Goochelaar. Een prachtig en aangrijpend gedicht van Willem Wilmink ontroerend voorgedragen door Joost Prinsen. Het losse item is offline gehaald maar hier vind je de gehele documentaire welke automatisch start op dit punt.

Floris! De allereerste aflevering van deze legendarische TV serie uit 1969 gaat over.....een middeleeuwse goochelaar! Hij wordt zelfs aangekondigd met; 'Mannen, onze joculator!' een middeleeuws woord voor entertainer. Klik hier voor deze aflevering. Een leuk weetje: De originele vliegende bal die zoveel schrik aanjaagt in de 24e minuut is tegenwoordig het trotse bezit van...Jannes!

De mouwen opstropen deden 15e eeuwse goochelaars al (zie de afbeelding van de Meister des Hausbuches op deze pagina) en doorgaans kweekt dat enige extra bewondering. Maar niet voor het jongetje dat laatst stond te kijken. Hij riep luid nadat ik mijn mouwen opstroopte: 'Jij bent helemaal geen echte goochelaar want die stoppen altijd alles in hun mouwen!' ....Geweldig die kinderlogica!

Geniale clowns-act met een hoepel. Geen gegoochel en zo simpel (lijkt het) maar ga er maar eens aan staan. Hier te zien.

Een magische muzikale en zeer leuke videoclip van Diane Birch. Klik zeker hier om hem te zien. En dat er bij schijnbaar simpele magie vaak veel meer komt kijken dan je denkt hier ook het 'achter de schermen' filmpje. Deze wilde ik wel verklappen :-)

Geen goochelact maar wel erg leuk en zeer origineel! Nieuwsgierig? Klik hier.

Daar wordt op de deur geklopt....wie zal het zijn? Juist, de Engelse goochelaar Paul Daniels! Hij vertoont een Duitse truc maar volgens mij komt de muzikant uit Nederland...of Spanje! Ik snap er niets van, van de muziekkeuze dan! Ook nieuwsgierig? Bekijk hier het filmpje.

Regelmatig vraag ik iemand een kaart in gedachte te nemen. Het allermooiste antwoord ooit kwam van een ca 8 jarige jongen. Heel serieus zei hij: 'De boerenvrouw'!

In de 17e eeuw was de truc waarbij de goochelaar water uit zijn mond liet komen als een fontein erg populair. Vaak kon men niet alleen water maar ook dranken naar keuze spuiten. Er zijn in oude boeken plaatjes en beschrijvingen te vinden. En van de methodes beschreven in een oud goochelboekje is een loden pijp onder de kleding te verbergen en deze door een snee (!) in de keel laten uitkomen. Het verklaart ook waarom de truc niet zo populair meer is! Dus is het extra bijzonder deze uitvoering van "The human water fountain" tegen te komen op internet.

Robert Houdin heeft in de 19e eeuw het goochelen vernieuwd door het van de straat naar de theaters te halen. En van zijn beroemde trucs was de sinaasappelboom. Van deze mechanische boom is een kostbare replica gemaakt door John Gaughan en hier is een filmpje waarin Paul Danils deze fantastisch historische truc uitvoert.

Paul Danils heeft meer beroemde oude trucs tot leven gebracht. Ziehier: De Watertorture cell escape van Houdini en het doorgezaagde weesmeisje van P.T. Selbit.

Wat doe je als het op een middeleeuws evenement regent en je hebt geen paraplu??? En van de hoffotografen van Archeon ("Hans S") wist daar een erg leuke foto van te maken. Klik hier voor de foto.

Ook zo'n moeite met moderne zaken als computers? Deze middeleeuwer worstelt ook met een ondoorgrondelijke uitvinding. Klik hier voor een erg grappig filmpje.

Een werkelijk fabuleus optreden van mimespeler Jerome Murat uit Frankrijk. Hij viel hiermee zelfs in de goochelprijzen. Iedereen heeft vast wel eens een levend standbeeld gezien maar dit is echt betoverend. Ga er dus maar even goed voor zitten! Klik hier om zijn act te bekijken.

Twee films die gaan over de "Golden Age" van de goochelaars, zo rond 1900. "The Illusionist" en "The Prestige". Is het toeval dat er twee films met hetzelfde thema zo snel achter elkaar uitkwamen of is het magie? In ieder geval blijkt het verleden van de goochelaar ook voor de filmindustrie zeer boeiend. Het was een waar spektakel in de bioscopen!

Voor de trailers van de films, klik: The Illusionist en The Prestige .

Het bekerspel (goochelen met bekers en balletjes) is al sinds de middeleeuwen niet veel veranderd. Het enige dat veranderde was het aantal bekers (wat zich alweer honderden jaren gestabiliseerd heeft op drie). De Fransman Jason Latimer heeft een geweldige vernieuwing in zijn "Cups and balls" act. Hij gebruikt GLAZEN!!! Klik hier om zijn act te bekijken.

Daarnaast heeft hij nog een prachtige en vernieuwende act met laserstralen, die kun je hier zien.

Onlangs legde ik een simpel trucje uit aan een paar kinderen zodat ze thuis ook een beetje konden goochelen. Laat een jongetje zich ontvallen: "O... jij bent helemaal geen goochelaar, je doet het gewoon zelf."

Soms is een goochelaar verbaasd van zijn eigen truc. Dat overkwam in ieder geval deze goochelaar tijdens een oefensessie met videokamera bij het bekerspel. Zonder dat hij het zelf ziet rolt er een bal onder een andere beker. Hij is dan ook bijna sprakeloos. Klik hier om het filmpje te zien.

Snip en Snap, twee komieken waar ik mijn opa altijd over hoorde praten. Hij had er ook een LP van maar nu heb ik ze eindelijk eens op film gezien en nog wel als slachtoffer van een goocheltruc. Klik hier voor het filmpje.