ornament

Leren Goochelen

Mundus Vult Decipi Ergo Decipiator! is mijn eigen goochelspreuk. Het is Latijn en betekent: De wereld wil bedrogen worden en dus bedrieg ik ze. Dat is natuurlijk wel geheim maar geheimen zijn, als het goed is, bij jou in goede handen, anders word je geen goochelaar. In ieder geval geen echte.

Wil je leren goochelen? Laat je vrienden, familie of de schoolmeester versteld staan van je kunsten. Maar oefen altijd! Veel mensen denken dat als ze het geheim van de truc kennen ze dan de truc ook meteen kunnen doen en vergeten te oefenen. Maar oefenen is heel belangrijk bij goochelen. Je moet niet alleen de truc oefenen, maar ook alles wat je zegt en doet.

Jannes zal hier speciaal voor jullie regelmatig goocheltips en trucs posten. Kom dus gerust nog eens kijken of er nieuwe oude trucjes zijn.

Als je er niet uitkomt stuur Jannes dan gewoon een berichtje (zie ‘contact’ hierboven). Dan helpt Jannes je en kunnen we zorgen dat de truc duidelijker wordt.

Jannes heeft ook een prachtig goochelboekje geschreven. Een aantal trucs hieruit staan ook hieronder.

Een rekentruc

getallentruc

In dit voorbeeld is het gekozen getal 26!

Voor deze truc heb je 6 getallenkaarten nodig. Die kun je hier downloaden, printen en daarna uitknippen. (wel netjes langs de lijntjes natuurlijk!)

Je vraagt iemand om een getal in gedachte te nemen tussen 1 en 63. Hierna laat je stuk voor stuk de 6 kaartjes zien en vraag je of het getal op de kaart staat.

Daarna ga je een beetje toneel spelen, bijvoorbeeld doen alsof je gedachten leest, of je doet of je héél erg hard moet nadenken… en dan noem jij het goede getal!

Hoe weet je dit? Heel eenvoudig! Je hoeft alleen maar wat getallen bij elkaar op te tellen namelijk de getallen die linksboven in de hoek staan van alle kaartjes waarop het getal staat! Dus als je één voor één de kaartjes laat zien dan tel jij (alleen als het getal op de kaart staat natuurlijk) deze getallen stiekem meteen bij elkaar op en klaar is Kees, ehh Jannes.

Tips:

1) Je kunt het nog spannender maken door gedachtes te raden en te zeggen (als jij al lang weet dat het bijvoorbeeld 34 is) dat het een even getal is, dat het hoger dan 30 is, enzovoort. Of als het getal bijvoorbeeld 26 is en dat is iemands huisnummer dan zeg je dat je ineens aan dat huis moet denken… Zo maak je het leuk en spannend. Het is ook een goede afleiding en goochelaars gebruiken vaak afleiding.
2) Als je het op papier hebt geprint dan kun je misschien tegen het licht in er doorheen kijken! Dan lijkt het dus alsof je niet eens op de kaartjes kijkt! Het is wel even lastig zo in spiegelbeeld maar je weet ondertussen wel welke getallen er linksboven kunnen staan. Dan gaat dat vast lukken.
3) Grote getallen bij elkaar optellen kan best lastig zijn. Laat dan gewoon eerst de kaartjes zien met de hoge nummers, dan heb je de lastigste gehad! Het zijn ook steeds dezelfde getallen die je bij elkaar op moet tellen dus na een paar keer oefenen gaat dat steeds makkelijker.
4) Voor de echte rekenwonders: het werkt ook andersom! Als het getal op één of twee kaartjes juist niet staat dan kun je ook juist die bij elkaar optellen en van 63 aftrekken! Probeer het maar eens.

Een wed spel onder den hoed

hoge hoed

Een echte hoge hoed is natuurlijk wel het mooist maar het kan natuurlijk ook met iets anders zoals een steelpan. (niet stelen, netjes vragen!)

Laat de hoed onderzoeken en leen een munt. Laat je publiek de hoed optillen en leg de munt eronder en laat de hoed er weer overheen zetten. Wed nu dat je de munt weg kunt nemen zonder de hoed aan te raken. Dit gelooft natuurlijk niemand maar het kan toch als je stiekem al een zelfde muntje op je knie onder tafel hebt liggen. Nu ga je met je hand onder de tafel, maak wat moeilijke geluiden met je hand tegen de tafel alsof je door de tafel heen gaat. Dan haal je je eigen muntje er triomfantelijk onder vandaan. Doe alsof je al gewonnen hebt! Ze zullen je niet geloven en dus zeg je; Nou kijk maar, echt waar! Als ze de hoed optillen pak jij snel het ‘echte’ muntje. Je hebt nu inderdaad de munt gepakt zonder de hoed aan te raken!

Het is heel belangrijk dat je je publiek tevoren de hoed laat controleren en plaatsen. Ze zijn dan gewend aan de hoed in hun handen en zullen hem even later ook gemakkelijker optillen.

ridderhelm

Gebruik geen helm want dan kunnen ze door het vizier de munt zien. Of hou je klep dicht!

Jannes de Goochelaar historisch entertainer

© 2018 Jannes de Goochelaar