ornament

Leren Goochelen

Mundus Vult Decipi Ergo Decipiator! is mijn eigen goochelspreuk. Het is Latijn en betekent: De wereld wil bedrogen worden en dus bedrieg ik ze. Dat is natuurlijk wel geheim maar geheimen zijn, als het goed is, bij jou in goede handen, anders word je geen goochelaar. In ieder geval geen echte.

Wil je leren goochelen? Laat je vrienden, familie of de schoolmeester versteld staan van je kunsten. Maar oefen altijd! Veel mensen denken dat als ze het geheim van de truc kennen ze dan de truc ook meteen kunnen doen en vergeten te oefenen. Maar oefenen is heel belangrijk bij goochelen. Je moet niet alleen de truc oefenen, maar ook alles wat je zegt en doet.

Jannes zal hier speciaal voor jullie regelmatig goocheltips en trucs posten. Kom dus gerust nog eens kijken of er nieuwe oude trucjes zijn.

Als je er niet uitkomt stuur Jannes dan gewoon een berichtje (zie ‘contact’ hierboven). Dan helpt Jannes je en kunnen we zorgen dat de truc duidelijker wordt.

Jannes heeft ook een prachtig goochelboekje geschreven. Een aantal trucs hieruit staan ook hieronder.

Een wed spel onder den hoed

hoge hoed

Een echte hoge hoed is natuurlijk wel het mooist maar het kan natuurlijk ook met iets anders zoals een steelpan. (niet stelen, netjes vragen!)

Laat de hoed onderzoeken en leen een munt. Laat je publiek de hoed optillen en leg de munt eronder en laat de hoed er weer overheen zetten. Wed nu dat je de munt weg kunt nemen zonder de hoed aan te raken. Dit gelooft natuurlijk niemand maar het kan toch als je stiekem al een zelfde muntje op je knie onder tafel hebt liggen. Nu ga je met je hand onder de tafel, maak wat moeilijke geluiden met je hand tegen de tafel alsof je door de tafel heen gaat. Dan haal je je eigen muntje er triomfantelijk onder vandaan. Doe alsof je al gewonnen hebt! Ze zullen je niet geloven en dus zeg je; Nou kijk maar, echt waar! Als ze de hoed optillen pak jij snel het ‘echte’ muntje. Je hebt nu inderdaad de munt gepakt zonder de hoed aan te raken!

Het is heel belangrijk dat je je publiek tevoren de hoed laat controleren en plaatsen. Ze zijn dan gewend aan de hoed in hun handen en zullen hem even later ook gemakkelijker optillen.

ridderhelm

Gebruik geen helm want dan kunnen ze door het vizier de munt zien. Of doe de klep dicht!

Jannes de Goochelaar historisch entertainer

© 2018 Jannes de Goochelaar