Home Omhoog

Als "gewone" joculatores al een matige relatie met de kerk en overheid hadden hoe zit het dan wel niet met de goochelaar? Die werd in de "duistere middeleeuwen" natuurlijk meteen opgepakt op verdenking van hekserij. Gelukkig voor de goochelaar is dit grotendeels een vooroordeel van de hedendaagse mens.

De kerkelijke macht was van mening dat wonderen alleen door God konden worden gedaan. Zie hier het dilemma met de goochelaar die zo op het oog "wonderen" verrichtte. Maar natuurlijk was het in vele gevallen heus wel duidelijk dat het hier om entertainment ging.

De echte problemen kwamen pas na de middeleeuwen al begonnen die zich in de tweede helft van de 15e eeuw wel af te tekenen. Een meisje dat een doek kapot scheurde en voor een groot publiek weer herstelde (een simpele goocheltruc) werd in Cologne in de 15e eeuw opgepakt op verdenking van hekserij. Maar pas vanaf de 16e eeuw werd het dus echt oppassen voor de goochelaar.

In 1584 verscheen: "The discoverie of witchcraft" (de verklaring van hekserij) geschreven door Reginald Scott. Scott wilde voorkomen dat onschuldigen werden veroordeeld tot hekserij en gaf in zijn boek inzicht in magie en alles wat daar omheen beweegt. Hij gaf aan dat er vaak geen sprake was van bovennatuurlijke krachten. Een tiental pagina's van Scott's werk zijn aan de goochelkunst gewijd. Hierin worden vele typische goocheltrucs verklaard zodat duidelijk blijkt dat de wondertjes door middel van vingervlugheid en vernuft tot stand komen.

Als goochelaar werd je natuurlijk constant in de gaten gehouden. Maar om nu te zeggen dat het gevaarlijk was om goochelkunstjes uit te voeren… Zelf heb ik de indruk dat men het vooral op die personen gemunt had die zo onvoorzichtig waren hun kunsten als wat al te wonderlijk aan de man te brengen, zodat het verschil tussen entertainer en wonderdoener vervaagde. Of men had andere verdenkingen tegen iemand welke men niet direct waar kon maken. Oppakken op verdenking van hekserij is in het geval van een goochelaar dan het makkelijkst.

 

Omhoog  

Afbeeldingen

Van oudheid naar middeleeuwen

Kerk en overheid

Wetenschap

Uiterlijk

Repertoire

Goochelspreuken

Goochelaarsleven