Home Omhoog

Natuurlijk gaat "toveren" niet vanzelf. Er moet een tikje van de goochelstok aan te pas komen of een magische spreuk. In de "Discoverie of Witchcraft" staan bij enkele trucbeschrijvingen blijkbaar gebruikelijke 16e eeuwse goochelspreuken.

"Using magic words, such as: Hey, fortuna furie, nunquam credo, passe, passe when come you sirra"

"Use words, such as: Ailif, casyl, zaze, hit mel meltat; Saturnus, Jupiter, Mars, Sol, Venus, Mercurie, Lunaor such like"

"and use certain words over it, such as: Droch myroch, & senaroth betu baroch assmaaroth, rousee farounsee, hey passe passe etc."

Thomas Ady schreef in 1655 in zijn book, "A Candle in the Dark":

"I will speak of one man ... that went about in King James his time ... who called himself, The Kings Majesties most excellent Hocus Pocus, and so was called, because that at the playing of every Trick, he used to say, Hocus pocus, tontus talontus, vade celeriter jubeo"

Op de opsomming van de planeten na lijkt de rest van de teksten over het algemeen onzin en uit de lucht gegrepen. Hocus Pocus is ook onzin maar heeft wel degelijk een herkomst. Hoe zit het trouwens met die goochelspreuken die elk hedendaags kind kan dromen?

Hocus pocus Pilatus pas:
Hocus Pocus zou een verbastering zijn van de woorden die Christus sprak tijdens het Laatste Avondmaal: "Hoc est corpus meum", wat betekent: "Dit is mijn lichaam". Pilatus Pas verwijst naar Pontius Pilatus. De bijbehorende religieuze handelingen kwamen misschien als "gegoochel" over. Het was dus in ieder geval in de 17e eeuw bekend en waarschijnlijk al veel langer maar of het in de middeleeuwen gebruikt werd is nog niet met zekerheid te zeggen of te ontkennen.

Abracadabra:
Dit is een zeer oud woord en was zeker in de middeleeuwen bekend. De meest bekende theorie is dat het uit het oude Griekenland via het Frans naar hier gekomen is. Dit wordt echter ook weer tegengesproken en het zou zelfs van Babylonische oorsprong zijn. De meest toegekende betekenis is: (ik zal) creëren zoals gesproken, maar in het Arabisch of Armeens betekent het juist weer vernietiging, of verdwijn. Anderen zeggen dat het afstamt van de drie Hebreeuwse woorden: Ab, de vader, Ben, de zoon, en Acadsch, de heilige geest. In de middeleeuwen zouden er ook magische krachten aan verbonden worden.

Het is natuurlijk nog de vraag of goochelaars deze term gebruikten. Er werden immers echte magische krachten aan toegekend, de goochelaar was er "slechts" voor het vermaak. Hij kon zich net zo lief bedienen van onzingebrabbel en "potjeslatijn".

Sim Sala Bim:
Dit is met zekerheid een na-middeleeuws woord. Het is geïntroduceerd door de beroemde (van oorsprong Deense) illusionist Dante (1883 - 1955) die één van zijn shows deze naam gaf. In feite komt het uit een populair Deens sprookje.

 

Omhoog  

Afbeeldingen

Van oudheid naar middeleeuwen

Kerk en overheid

Hekserij

Wetenschap

Uiterlijk

Repertoire

Goochelaarsleven