Home Omhoog
Educatie

Jannes heeft twee educatie programma's. En over (hoe kan het ook anders) de middeleeuwen en n over geschiedenins in het algemeen.

Jannes doet al jaren onderzoek op dit vlak en behandelt de onderwerpen zonder afstand omdat hij er zelf een deel van is.

Jannes beschikt over een VOG en kan deze op uw verzoek toesturen.

EXTRA:
Indien gewenst heeft Jannes goede contacten met muzikanten, ambachtslieden, ridders, jonkvrouwen, boogschutters en zwaardvechters.
Er kan zelfs een kompleet educatief kampement opgezet worden op het schoolplein!


Educatie

lachenTer lering ende vermaeck

Speciaal voor het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het basis onderwijs heeft Jannes een lesuur over de middeleeuwen. Geheel in zijn rol en natuurlijk met de nodige magie vertelt Jannes enthousiast over het leven van de middeleeuwse "joculaers" (entertainers). Wat vond men toen leuk, waar trad men op, hoe keek de gewone middeleeuwer tegen goochelaars aan (hekserij?), wat was de gerechtelijke status van een joculaer en wat vond de kerk er eigenlijk van. Soms blijkt er niet veel veranderd te zijn en soms is er een wereld van verschil.

De combinatie van entertainment en educatie, afgewisseld met korte workshops en veel humor, zorgen voor een lesuur welke de leerlingen niet snel zullen vergeten. Er wordt zelfs een hilarische maar zeer authentieke lijfstraf op een leerling uitgevoerd.
Tijdreis foto 1

Tijdreis foto 2

Tijdreizigers

Voor de bovenbouw van het basis onderwijs heeft Jannes "De tijdreis'. De kinderen beginnen op school of op locatie in bijvoorbeeld een museum, kerk of kasteel. Ze maken kennis met Jannes en het verleden. Hoe weten we dingen van vroeger? Wat kun je in de grond vinden en kunnen we er dan achter komen wat het is? Van een aantal echt oude scherven en voorwerpen mogen de leerlingen raden wat het was.

Daarna gaan we naar buiten, op Tijdreis! Wat is er nog over van vroeger? Hoe kun je een oud huis herkennen? Hoe bluste ze vroeger een brand en hoe kon je een huis vinden zonder huisnummer?

Jannes heeft een brede kennis van het gewone leven, de huizen en de gebruiksvoorwerpen uit de middeleeuwen t/m 17e eeuw. Maar latere en eerdere periodes worden niet gemeden. Het gaat vooral om het enthousiast maken voor geschiedenis.

Deze les is (uiteraard) afhankelijk van uw locatie. Een historische dorps- of stadskern is ideaal maar een oude boerderij, kasteel of kerk zijn ook prima locaties.

Klik hieronder voor meer informatie:
contact met Jannes
reacties
informatie over authenticiteit